Nils Ferlin siluett

Ferlin Signation

 

 

 

 

Aktuellt

 

Värmlands Museum: Utställningen Ord om Värmland pågår till 15/5 2022

Värmlands litterära kulturarvet, möt profiler som Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf och Nils Ferlin.

Läs mer:
Fraan-Selma-till-Smala-Sussie-naer-museet-storsatsar-paa-vaermlaendska-ord-NWT

Orden-ekar-genom-aarhundradena-paa-Vaermlands-museum-VF


I Ferlins fotspår

Följ med Katarina Wikars på en vandring i Klarabohemen Nils Ferlins spår och lyssna på Jenny Wilsons musikaliska nytolkning av en av Ferlins mest omtyckta dikter.

Se Sveriges Radio - I Ferlins fotspår

Litteraturbanken/Diktens Museum, NY digital utställning öppnar 3 okt 2021: Orosår NILS FERLIN & KRIGET

Utställningen ”Orosår: Nils Ferlin & kriget” producerades för Litteraturbanken under september 2021 av Martin Joviken & Dick

Besök utställningenBokomslag-Hasse-Rutberg-bok.jpg


Nils Ferlin-Sällskapet nu på www.ferlin.se

Nils Ferlin-Sällskapet har under det senaste åren samverkat med Nils Ferlins släktingar för att säkra Sällskapets fortlevnad. Samarbetet utvecklas alltmer och arbetet med att föra ihop släktens hemsida www.ferlin.se med Nils Ferlin-Sällskapets hemsida www.ferlinsallskapet.se är nu avslutad. 

I samband med flytten har vi även valt att digitalisera alla tidigare nummer av medlemstidningen Poste Restante

Ferlinpriset och Trubadurpriset 2021

Bob Hansson har tilldelats Ferlinpriset och Mats Klingström Trubadurpriset 2021. För mer information se Poste Restante 2021-2

Ny bok utgiven aug 2021

Bakgrunden är följande: när Nils Ferlin avled 1961 bildades ett Ferlinarkiv på Universitetsbiblioteket i Göteborg. Efter det att Nils' hustru Henny avled 1979 tillkom ytterligare material, bestående av färdiga dikter, diktutkast, brev, fotografier och mycket annat. Nils Ferlin hade inga egna barn, men hans systrar Lisa (gift Silén) och Ruth (gift Hladisch) hade flera barn. De fem syskonbarnen fick småningom också ta hand om delar av den litterära kvarlåtenskapen. Uppdelat i fem portioner har det stora materialet under många år förvarats i olika källare, på vindar och i garderober.

För några år sedan började släktingarna träffas regelbundet för att överblicka och sammanställa materialet, som nu till stor del är digitaliserat. Fynden består av dikter som inte publicerats i diktsamlingarna, prosastycken där Ferlins skicklighet som prosaist kommer fram, brev till och från Nils Ferlin, fotografier, restaurangmenyer med dikter, och mycket, mycket annat. Ett exempel på fynd följer här: i samband med att Ferlin 1942 fick Frödingsstipendiet skrevs det mycket i tidningarna och Ferlin presenterades som en poet som skapade djärva bilder, exemplifierat av följande rad: Jag tryckte mig in i min rolighets vadd och min pratsamhets yllekofta.

I samarbete med Jenny Westerström har fynden bearbetats och i aug 2021 kom en ny bok med titeln Efterskörd - Ferlinfynd från en spånkoffert ut på Carlsson Bokförlag. Författare är Hans Rutberg, systerdotterson till Nils Ferlin, och Jenny Westerström.

För mer information om boken och hur den kan beställas se Poste Restante 2021-2Bokomslag-Hasse-Rutberg-bok.jpg

Efterskörd


 

 

 
                        Copyright Nils Ferlins rättighetshavare                            ferlin_penna_tigth